TIPS & INSPIRATIE

Keramische tegels of Betontegels?

Bent u van plan een nieuw terras aan te leggen met tegels? Dan heeft u een aantal keuzes als het gaat om het materiaal. Op deze pagina geef ik u informatie over het verschil tussen betontegels en keramische tegels. Zo kan u zelf de keuze maken welke soort het best geschikt is voor uw doeleinden. Beide soorten tegels zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en kleuren.

  • Datum
  • 07 December 2023

Betontegel

Voordelen

Betontegels zijn erg sterk en slijtvast en hebben hierdoor een hoge draagkracht. Ook hebben betontegels een goede prijs-kwaliteitverhouding en zijn ze, in vergelijking met keramische tegels, goed betaalbaar. Beton is een duurzaam materiaal, wat minstens een aantal jaar meegaat en volledig recyclebaar is. Daarnaast zijn betontegels goed bestand tegen vorst en zullen deze niet kapotvriezen in de winter. Het water wordt door de tegel afgevoerd waardoor er nauwelijks slipgevaar ontstaat.

Nadelen

Betontegels vragen veel onderhoud, doordat vuil snel binnendringt en vlekken creëert. Betonnen tegels zijn ook minder kleurvast, waardoor een gekleurde toplaag op termijn licht wordt. Dit kan worden vermeden door (standaard) grijze betontegels te kiezen. Wanneer het buiten langere tijd vochtig is, kan er in sommige gevallen kalkuitbloei ontstaan op de tegel. Een tegel die niet is voorzien van een beschermde coating, zal ook sneller vuil en vocht opnemen.

Soorten betontegels

Betontegels zijn in verschillende maten en uitvoeringen verkrijgbaar. Zo zijn er onbehandelde betontegels, geïmpregneerde betontegels en betontegels met een coating:

  • Onbehandelde betontegels vragen veel onderhoud, omdat deze tegels snel vocht en vuil opnemen. Hierdoor zijn deze ook sneller aan vervanging toe.
  • Geïmpregneerde betontegels nemen minder snel vuil en vocht op in vergelijking met de onbehandelde betontegels, maar ook deze zullen na een aantal jaar vlekken vertonen.
  • Betontegels met een coating kennen bijna geen problemen in onderhoud. Wel is het mogelijk dat de coating na verloop van tijd wegslijt, waardoor dezelfde problemen kunnen ontstaan als bij de andere betontegels. Deze variant betontegel is de duurste van de drie.

Keramische tegel

Keramische tegels gaan over het algemeen meer dan een leven lang mee. Ze worden in Italië gemaakt van gebakken klei, een productieproces dat nauwelijks schade toebrengt aan het milieu. Het materiaal is, net als beton, volledig recyclebaar. Tegels uit keramiek vertonen over de tijd nagenoeg geen verkleuring en zijn vol van kleur. Daarnaast hebben keramische tegels altijd dezelfde maat, waardoor u een strak terras krijgt. Keramische terrastegels zijn onderhoudsvrij en nemen geen vocht of vuil op. Ook hechten algen en mossen zich slecht aan deze tegel. Dit resulteert wel in een wat gladdere tegel bij regenachtig weer. Het nadeel van deze tegels ten opzichte van de betontegels is voornamelijk de aanschafprijs.

Keramische tegel of betontegel?

Keramiek is lichter dan beton, waardoor ze beter te tillen en te vervoeren zijn. Keramische tegels zijn ook makkelijker te onderhouden dan betontegels. Dit komt doordat keramiek een dichter materiaal is, waardoor vuil niet naar binnen kan dringen. Dit voorkomt vlekken op de tegel. Betontegels moet u regelmatig schoonmaken en reinigen om vlekken te verwijderen. Deze vlekken ontstaan aan de oppervlakte van de tegel. Betontegels met een coating zijn beter te onderhouden.

Wanneer u van plan bent uw hele tuin aan te pakken, kies dan voor betonnen tegels. Beton is gemakkelijk te combineren met andere elementen in de tuin en het is mogelijk om twee soorten betonnen tegels te combineren. Keramiek is lastiger af te stemmen op overige tuinelementen. Het is de bedoeling dat u hier creatief mee omgaat. Met keramische tegels laat u gemakkelijk binnen en buiten in elkaar overlopen met dezelfde tegel. Keramiek is namelijk geschikt voor zowel binnen als buiten en dat geeft de mogelijk voor het creëren van een eenheid.

De uiteindelijke keuze blijft echter persoonlijk. Gaat u voor degelijke betonnen tegels voor een lagere prijs? Of gaat u voor onderhoudsvriendelijke en lichte keramische tegels tegen een wat hogere prijs?